Compromiz

Wat is mediation?

De kenmerken van mediation zijn een professionele conflictbemiddelaar die de werkelijke oorzaak van het conflict zichtbaar maakt en partijen vervolgens helpt om zelf de oplossing te kiezen die bij hen past. Partijen dienen vrijwillig deel te nemen aan de Mediation en de Mediation is volledig vertrouwelijk. Mediation kan snel worden opgestart en is zuinig in duur en kosten.

Mediation om conflicten op te lossen

Conflictbemiddeling of mediation is een bewezen vorm van oplossen van conflicten. Het biedt partijen een effectief alternatief tot het traditioneel strijdend proces in een rechtszaal. Met behulp van professionele bemiddelingsdeskundige oftewel mediator, kunnen partijen zelf de oplossing kiezen die het beste bij hun beide past. Die oplossing heeft daardoor een grote draagvlak, zodat het nog lang na de Mediation door beide partijen wordt gerespecteerd. Met andere woorden een Win win-situatie.

Bij conflictbemiddeling worden conflicten niet via de juridische weg opgelost, maar bemiddelt de mediator tussen de strijdende partijen over de werkelijke oorzaak van een conflict.

De neutraliteit van de mediator houdt in dat hij of zij geen partij kiest en geen beslissingen neemt. De mediator stelt partijen in staat zelf oplossingen te bedenken in wederzijds belang. De conflictbemiddelaar helpt de communicatie tussen partijen weer op gang te brengen. Zodoende worden partijen begeleid om vanuit hun werkelijke belangen en behoeften tot een optimale oplossing te komen.

Uit ervaring blijkt dat oplossingen die via mediation tot stand komen vollediger zijn en eerder worden bereikt. Bovendien zijn er geen wachtrijen of maandenlange aanhoudingen zoals in een rechtszaak. Daarnaast blijken de gekozen oplossingen meer draagkracht te hebben bij beide partijen, dan wanneer het door de rechter aan partijen wordt opgelegd. Mediation zorgt met andere woorden voor een duurzame oplossing.

Mediation is geschikt voor zowel relationele conflicten als zakelijke conflicten.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.